събота, 16 януари 2010 г.

Содом и Гомор

И изля Бог върху Содом и Гомор дъжд от сяра и огън от небето и унищожи градовете и околностите им, и жителите им. И погледна (Авраам) наоколо и видя: дим се издига от земята като от печка. Тези редове от Библията, Битие 19, няколко хилядолетия не дават мира на любопитните. За дълбоко вярващите всичко е ясно: Бог е унищожил отвратителните местни грешници с нетрадиционна сексуална ориентация. Сярата и огънят са просто допълнения към апокалипсиса, спуснати от всемогъщия Бог. Все пак, наистина ли са съществували споменатите в Библията градове, населени с хомосексуалисти? Ако да, от какво са загинали?

Библията приблизително посочва мястото и времето на катастрофата. Може обаче с доста голяма вероятност да се предполага, че тя се е разразила в околностите на днешното Мъртво море, наречено Соленото езеро някъде около III хилядолетие преди нашата ера. Това станало, след като праведниците - Авраам с племенника си Лот, се заселили в плодородната област, която „се оросявала с вода като градината на Господ".

Къде точно се намирали Содом и Гомор, археолозите досега не знаят. При подводни изследвания са открити руини и на дъното на Мъртво море, точни доказателства обаче няма. Нали с градовете, станали символ на разврата, Господ изгорил още два - Адма и Севоим. Библейското предание потвърждават и древните историци, вероятно очевидци на катастрофата отпреди 3000 години.

Близката до езерото Содомитска област някога е била благословена плодородна земя, украсена с много градове. Днес обаче е напълно изгорена, пише Йосиф Флавий, известен със свидетелствата си за съществуването на Исус Христос. Разказват, че заради безчестието на жителите си е погубена от мълния. Дори до днешно време могат да се видят следи от небедния огън и петте града, пише Флавий. Тацит също споменава за „запалена земя". Преди тях Страбон, автор на знаменитата антична „География", пише: Че тази земя е унищожена от огън, показват изгорените места и пепелта в почвата, реките, разпръскващи зловоние, и развалините от човешки жилища навсякъде наоколо. Затова звучат достоверно преданията сред местните жители, че някога тук е имало 13 града, главният от които - Содом. Днес, още 2000 години по-късно, бившето подобие на градина Господня все така напомня безжизнен лунен пейзаж. Какво все пак се е случило там?

Страбон пръв предполага, че гнездото на разврата е било унищожено не от бога, а от буйството на земните недра. Историкът пише: Пламъците, горещите асфалтови и сернисти води, изхвърлени след земетресенията, обхванаха скалите. През 2001 г. хипотезата на древния историк бе потвърдена от британския геолог и археолог д-р Греъм Харис. Той открива в района на Мъртво море находища на природен асфалт, смола, подземни „джобове', пълни с метан. Земетресение би предизвикало изхвърляне на тези вещества, от което би могъл да възникне всепоглъщащият огън. Звучи логично, като изключим едно несъвпадение: В Библията е казано, че огънят е дошъл от небето - т.е. отгоре, не от земните недра.

Така се появява нова версия. В края на март 2008 г. специалистът по ракетни двигатели Алън Бонд и Марк Хемпсел, преподавател по астронавтика в Бристолския университет, Великобритания, публикуват книга, в която гибелта на Содом и Гомор се свързва с небето. И конкретно с паднал оттам астероид. Учените твърдят, че са разшифровани клинопис на древна глинена плоча. Артефактът, известен като Планисфера, се пази в Британския музей под номер К8538. Плочката е открита от археолога Хенри Лейърд още в средата на XIX век в руините на библиотеката на царския дворец в Ниневия, древната столица на Асирийското царство. Оттогава много изследователи безуспешно се опитват да разгадаят написаното. Откривайки верния ключ, Хемпсел и Бонд стигат до извода, че
клинописът съдържа свидетелствата на човек, очевидец във вероятно най-голямата в историята на земята катастрофа.

Самата Планисфера не е дело на очевидеца - плочката, появила се около 700 години преди новата ера, е точно копие на подробните наблюдения на шумерски астроном. Учените разчели данни за „приближаващо огнено кълбо", носещо се стремително по небосвода. Открили и описание на траекторията му и на разположението на съзвездията. Разшифрованите данни са обработени с компютърна програма, позволяваща пресъздаването на картината на звездното небе с хилядолетна давност. Така става ясно, че астероид е паднал на Земята преди разсъмване на 29 юни 3123 г. преди нашата ера. Диаметърът на небесното тяло е бил от 800 до 1500 м, разказва Хемпсел. Главният удар бил в областта Тирол, днешните Австрийски Алпи. После нажежените отломки от астероида продължават пътя си, като изгарят и унищожават всичко, чак до „земята Йорданска". Вероятно е възникнала огнена гъба, като при ядрен взрив, която е слязла в атмосферата в района на Мъртво море. Температурата на подобен облак, над 400 градуса по Целзий, е предостатъчна, за да изпепели намиращите се там библейски градове, включително Содом и Гомор.

В Алпите, в тиролската местност Кофелс, наистина има странен феномен, за който геолозите нямат обяснение: като че ли планината е просто отрязана. Това е направил астероидът, уверяват британските изследователи. Според тях липсва кратер, защото астероидът се е врязал в Земята под много остър ъгъл, около 6 градуса, почти по допирателната. Според тази версия космическото тяло се е взривило още във въздуха, като е образувало огнено кълбо с диаметър почти 5 километра. То, като кумулативен снаряд, е превърнало в пепел петкилометров връх и е опустошило около милион квадратни километра по пътя си. Според Хемпсел катастрофичните събития, свързани с падането на астероида, са отбелязани не само в Библията, но и в много древни митове. Най-известен от тях е този за Фаетон, който не се справил с огнената колесница на баща си Хелиос и паднал от небето.

Уфолозите, разбира се, търсят виновници за библейските катаклизми извън Земята. И подозират, че тайнствените мъже, наречени ангели, посетили Авраам и Лот, са всъщност извънземни. При това са притежавали свръхестествени способности: появили се отникъде, лишили жителите на Содом от зрение, знаели, че градът ще бъде унищожен, и отвели Лот и семейството му преди катастрофата.

Цитата от Библията „Слънце се издигна над земята" уфолозите възприемат като избухване на ядрен взрив. А в описанието в Планисфера виждат не астероид, а космически кораб. А странната постъпка на Лот, който първо избягал в оцелелия град Сигор, а после отишъл да живее в пещера с дъщерите си? „Бог извади Лот от средата на изтребление", е казано в Библията. Според уфолозите причина за това е смъртоносната радиация. (Както е известно, жената на Лот се превръща в солен стълб, тъй като не послушала съвета да не се обръща назад) Що се отнася до радиацията, в района на Мъртво море се откриват следи от разтопени скали, подобни на тези в развалините на древния индийски град Мохенджо-Даро. Според преданията той също е разрушен от „могъщ снаряд, зареден с цялата мощ на Вселената. Стълбът огън и дим бе като десетки хиляди слънца. Загиналите хора бе невъзможно да се разпознаят, оцелелите не живяха дълго - опадаха им косите, зъбите, ноктите". Удивително прилича на последствията от бомбата над Хирошима.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моят списък с блогове

Последователи