четвъртък, 14 януари 2010 г.

Битка при Кадеш




Крайната и решителна битка египетски в Азия, повратна точка, равна на тази на Магедон по Тутмос III, се състоя в петгодишния на Рамзес II в град Кадис в централната Syria.1 Все пак това беше второто северната кампания на Рамзес II, тъй като подготвителна предварително били извършени през предходната година. А стела на царя, създаден в Нахр Ел Kelb на южното крайбрежие на Ливан, вероятно, е доказателство за Рамзес "първи препарати за основните war.2 можем да предположим, че на фараона след по-ранната практика на баща си (и Тутмос III) в първия осигуряване на контрол над брега, преди да маршируват вътрешността на страната. Интересно е присъствието на Шардана "наемници" в рамките на египетски армия в Кадис в царската пета regnal year.3 Те са посочени в главните надписи, че разказвам тази война, както и облекченията. Последният диференцират тези воини от египтяните чрез техни кръгли щитове, мечове, които са дълги близо до широка дръжка и лимита си-като каски, увенчана с два клипса и малка сфера. Тъй като египтяните се бият някои от тези морски пирати в устията на Нил по-рано от четвъртата година на Рамзес, изглежда разумно, че не малко са се превръща в щапелни съставка в египетската армия. Липсата им в битката релефи на Сети подкрепя това твърдение.


Рамзес II осъжда сметка на битката на Кадис да бъде изписан и е съставен по стените на различни temples.4 Абидос, вероятно най-ранните, разкрива само най-ниската части на войната, поради фрагментарни състоянието на temple.5 В Карнак две версии са все още съществуваха, докато в Луксор три може да се намери, въпреки че един от тях представя само на две основни сметки разказ. Погребален храм на царя на запад от Тива, на Ramesseum, има две версии, както и, и Абу Симбел в Нубия представя един по-съкратен вариант.


Значението на по-подробен отчет, така наречените "поема" и по-кратък спътник, на "Бюлетин" е балансиран, ако не е потиснат, от изобразително record.6 Всъщност, тя може да се каже, да предоставят пълна визуална информация по отношение на египетски военни в XIX династия. Както беше отбелязано по-рано, всички кампании бяха разделени в различни части. Като цяло някои от тези епизоди са налице във всички храмове. От друга страна, Рамзес искал да подчертае четири основни събития в тази кампания: стана и войната съвет, самата битка, плячката и пленниците, и втората презентация на дома на боговете.


Забележка още веднъж съвет война. В разказа на битката Магедон това е важна част от сметката, и също може да се каже за отваряне на част от войната запис Kamose's. Но причината за интереса на Рамзес "се състои във факта, че след като царят се установил в лагера си на запад от град Кадис, той получава новината, че са били близки с Хети, а не далеч в Алепо, както беше първоначално помислих . След като шпиони на хетейците са били бити и принуждавани да се каже истината, атаката на множество колесници враг настъпили. За графично представяне покриване на тези две сключено мероприятия, както и за пристигането на пето деление на фараона, на Na'arn. Последният се премества южна Сирия пеша, без съмнение напускащи пристанищата на Ливан, за да се срещне с царя и неговите четири основни дивизии, всички от които са напреднали на север през Valley.7 Beqa Ако този елит разделение ляво Триполи, за да се един пример в това отношение, а след това около 121 km би са се премества преди те срещна с Рамзес. Следователно, тя щеше да ги вземат повече от 9 ½ дни, за да стигнат до местоназначението си, при условие че не е имало забавяния. Въпреки че това не е дълъг период, координацията на Na'arn с царя други четири дивизии е забележителен, а един остава с чувството, че Рамзес по-рано са били в комуникацията с тези допълнителни войски, вероятно чрез куриер, с цел да се ефект на кръстовище на Na'arn с армията си. Ако тези хора са пристигнали по-рано те ще са били изолирани. Ако те дойдоха по-късно, след което цялата войска комбинирани биха били приготвени като голяма единица поне един ден след пристигането на Рамзес "в Кадис. Имам чувството, че съвпадението е прекалено голям за да се позволи шанс.


Вторият епизод обединява опита на царя, за да ускори неговото други отдели, които са след първата, където е бил на фронта. Изцяло мощен цар е изсечен в размер свръхчовешки облагане на колесницата си срещу врага и, разбира се, стрелба стрелите си. Тъй като тази част е много подробен, аз ще го оставя за по-подробен анализ по-долу. Останалите два епизода са по-ясно, но и представляват интересни подробности от тяхната собствена.


В световен мащаб, Рамзес II, предназначени да си възвърнат град Кадис, които бяха преминали страни след оттеглянето на големия египетски армия по Сети I. Неговата стратегия е проста: март в града и да го вземе. На фона на евентуалната борба е ясно, че Рамзес със своите четири дивизии не възнамерява да отговори на Hittites.8 В "Поема" започва разказ на тръгване от Силе, а след това продължава с пристигането на кралската крепост в "Долината на кедър." Нямаше опозиция в Палестина; борба се очакваше само в Сирия. Той е описан като след преминаване на Ford на Orontes, която е на юг от града и на мястото, където река coursed в посока запад, перпендикулярна на март на царя.


По-рано Рамзес са получавали невярна информация от две Shasu в гр. Shabtuna (дн. Ribla), който заяви, че неговият опонент хетееца, Muwatallis, с армията си, е в Алепо, северно от Tunip. С други думи, на царя усетих, че той може да достигне Кадис без възражения и да се установят за битка или обсада. Серия от фон точки вече може да бъде направено. Първата е най-простата, и едно, че съм по-на повече от един път. Войната е била известна на всички и разни. Както местните първенци в Палестина и Сирия, както и лидерите на двете велики държави на Hatti и Египет не можа да скрие чувствата си, тяхната война препарати, дори техните военни цели. Пътешествието на Рамзес, макар и да не бърза с днешните стандарти, но все пак, обхванати от същия брой мили на ден, като например, Тутмос III е, когато наближава Магедон. През март бе ва. 12.5 мили / ден, а не дълги забавяния. Ако позволим на около 10 дни, считано от Силе Газа, след около 12 дни, за да стигнем до Магедон, можем да го централно място в Палестина около три седмици след отпътуването му от Египет. Той напуска Египет приблизително в края на март до началото на април, след практиката на предшествениците си XVIII династия. На ден, девет от третия месец на реколтата сезон той беше най-Shabtuna юг от Кадис, и около един месец мина. (Заминаване от Силе е датирана точно един месец преди пристигането на Shabtuna.) В този момент той получи фалшива новина е, че хетейците не бяха около град Кадис. Египтяните са били около 14 км от Кадис. Рамзес тогава напреднали и то би взел най-много половина на ден за първа дивизия да създаде лагер срещу града.


Повече подробности помогне за изясняване на последните етапи от март до Кадис. На сутринта се събудих и цар подготвени войските си за март. По някое време след това армия достига Shabtuna. Това би отнело време. Разширено армия Рамзес е била съставена от четири дивизии, всички маршируват отделно и зад един на друг, предварително ще са бавни. Временното спиране на Shabtuna не е за дълго. Освен това, царят обсъжда с командирите си устните показания на две Shasu "дезертьори", които съобщиха, че лъжливо хетейците не са били в Кадис, но далеч на север. Отново можем да предположим течение на времето, най-малко един час, но може би и повече. Една линия на "Поема" (P 60) се посочва, че на разстояние от 1 египетски ITER разделени, че Форд южно от Shabtuna от позицията на Рамзес, когато втората част (Пре) е пресичане на Orontes.9 Разстоянието от Ford до лагер, или дори да Кадис, е най-много 16.5 km. До март ще са взели 3 / 5 от един ден. Аз не мога да не се предположи, че времето, когато Рамзес спокойно в постоянната си лагер трябва да са в следобедните часове. Един крайната точка трябва да бъдат приведени в дискусията, а именно, дължината на египетския ITER. Там са две: по-голям един от около 10.5 km и по-малък, от около 2.65 km. Очевидно е, че първата е заето тук.


Ние може би по-добре може да разбере защо египетски владетел не се запознават на Hittites.10 Според поемата последните са "скрити и е готов на североизток" на Кадис. Първа дивизия на египтяните е в северозападната част на града се заселват до местен потока, който е толкова необходимо за животните и хората. Те беше поставил на палатки, както и от сцените на почивка на армията вече са се заселили за деня. Въпреки това, като едно облекчение надпис показва, че не са напълно готови с предварителния задачи на склон на лагер (R 11).


Но няма атаки от страна на Рамзес е планирано за ден, девет. Градът на Кадис не е пряко се приближи. Всъщност, царят се заселили на запад, през Orontes, и разположени си лагер за пристигането на следните части. Ние трябва да приемем, че нито той очаква военен среща с вражески сили, разположени в Кадис най-малко на следващия ден, или че предназначението на обсадата на крепостта. Втората възможност е сигурен и икономичен начин за победа, при условие, че времето не е от съществено значение. Това предотвратява запушване на допълнителни мъже от подпомагане на врага, и в крайна сметка липсата на храна и вода става основен проблем за защитниците. Но в този случай няма доказателства, че Рамзес веднага продължи да инвестира Кадис. Всъщност, той е до известна степен отстранени от тази цитадела. Топологията на региона показва, че западната част на града и около Orontes имаше относително ниво обикновен, един подходящ за колесница warfare.11 Египетският лагер и настъпващите други три дивизии са в добра позиция за да отговарят на целите им. Ако този анализ е прието, тогава ние може много добре да се чудя, ако още веднъж възможността за "предварително уредена" битката е изяснен. Това е да се каже, скоро след утрото на следващия ден, сблъсъкът на египтяните и на враговете в Кадис се е очаквало, при условие че предаването се състоя.


Хетейците, както всички вече знаем, са били скрити. Колкото по-малко подробна, но изключително полезна сметка на "Бюлетин" два пъти, пише "зад" Кадис че "поема" е по-специфични, локализиране Muwatallis, монархът хетееца и армията му в "североизточно от град Кадис." Този доклад също използва думата "зад", но допълва, че колесницата на противника, начислени от "южната страна на Кадис" и разби в втора дивизия на предварително, че все още е маршируване на север да отговорят на Рамзес. Или на фараона не е използвал предварително chariotry или скаути на собствените си до размерите на стратегическото положение на Кадис, и това изглежда правилното решение, или царят хетееца пристигна след всеки египетски скаути са напуснали. Като се има предвид мястото на врага, сцени на техния лагер, както и подготвени състоянието на Кадис, втората алтернатива трябва да бъде отхвърлено. Но решаващото Остава въпросът: как може да Рамзес не съм видял или чул враг?


Армиите като Muwatallis "са конете, а ние знаем, че си колесници и войски бяха подготвени. Не коне цвилене и създават облаци прах от преместването им копита? Как може да ги скриете? Беше много висока трева? Или е враг просто твърде далеч за следи от присъствието си да се отбележи? Ясно е, че египетският владетел не е изпратил на разузнаване страна на река на изток. Това може да се дължи на факта, че е само на точка за уреждане на определени, и че неговата първа дивизия на слънцето е започнало да натопи по-бързо в средата afternoon.12 Въпреки това, Рамзес мисълта, че на брега е ясно, тъй като двете са Shasu измамени му относно местонахождението на противника. Беше час на ден фактор? Ние са изчислили, макар и в предварителен начин, че преди Рамзес му достига желаното място, една значителна част от времето мина. Залез възникнали около 6 часа местно време и се съмнявам, ако вечер здрач вече е настъпило в момент, когато са изпратени директно хетееца колесници в целия Orontes. Поемата ни помага допълнително, когато той заявява, че Muwatallis и неговите войници са били скрити "зад" Кадис. Могилата и самия град да осигури необходимите капак.


Няколко допълнителни забележки относно този измама не могат да бъдат предложени, за да се извини грешка на египетския владетел, а по-скоро да се посочи как армии, които са в непосредствена близост са в състояние да възприемат един друг. То може да бъде възможно да се изненада малки сили, но с големите става все по-трудно да се получи. Барон де Jomini отбелязва, че "Както армии в наши дни [1838] рядко лагер в палатки, когато на март, предварително определени изненади са редки и трудни, тъй като за да се планира една става необходимо да има точни познания в лагера на врага. "13 Изненадващо, това изречение пасва с тактиката на Muwatallis. Той Рамзес позволено да се установят, или поне да започне стъпка палатките, преди да се мести силите си в реката. В допълнение, той чакаше втора дивизия на Рамзес за предварително достатъчно, така че той може да го размажа и по този начин се изолират от първа дивизия в лагера.


Muwatallis трябва да знае за Na'arn, пето деление, когато изпраща колесниците му напред. Както е посочено по тези армии са разумни познаване на стратегическите цели на врага си. В случай на хетейците, основните им положение е по-добре, отколкото египтяните. Те вече се проведе площ и е разполагал с достатъчно разузнаване за да им позволи да се разбере предварително на противника. Ако е така, те би трябвало да знае за входящо пета дивизия. Muwatallis беше в състояние да изпрати два Shasu юг за да се срещнат с основните египетски сила. Той разбра, че плановете му са успели. В противен случай, Рамзес не би действал начина, по който той го направи.


Броят на колесници казва, че са били наети от Muwatallis опровергавам истината. Още веднъж се срещаме хубаво закръглени числа: 2500 при първата вълна, този, който достига до египетския лагер, и още 1000 по-късно on.14 Бихме могли да добавите 19000 и допълнително 18000 teher воини каза от египетските сметка са останали с техните лидер. Но нека се върнем в сила на колесници. Както хетейците последвано система от трима мъже с колесница в тази битка, 7500 мъже са мълчаливи. Вследствие на данни, ще пристигнат на площ от 27941 m2; в квадрат със страни ще бъде 167 m или около 548 фута, 10 процента от mile.15


Тези изчисления са избегнати всякакви други войници в хетееца армия. Въпреки че хетееца колесници са малко по-различен от египтяните, тяхната дължина (включително и на кон) е приблизително същото. Единственият друг проблем е, че с трима мъже в превозното средство, широчината му би била по-голяма. Следователно, ние трябва да увеличим нашата резултат от няколко метра, въпреки че ние не можем да приемем, че колесниците бяха създадени спретнато в квадрат. Видът на борба, както и ширината на колесница ръка щеше да разчита на областта, в която те биха могли да маневрира. Ние не можем да приемем, че колесници нападнат EN маса, без дълбочина. За първоначалното 2500 пространството, не би позволил.


Ако лагер за римски легион достигна 6000 мъже, а след това на площ ще бъде около 60 acres.16 За 7500 мъже, просто имаме 75 декара или .12 miles2. Muwatallis със сигурност не изискват такава голяма площ, тъй като град Кадис би могло да му е доставило разпоредби. В монарх хетееца вече лагер там преди Рамзес пристигат и си тактическа ситуация е била отлична. Но дадените фигури на противника войски в текста, особено тези на 37000 teher воини, той би бил забележителен ако царят хетееца може да не са били наблюдавани от разстояние. Вярвам, че ние всички трябва да намаление на броя в сметката на Рамзес "на битката на Кадис.


Но това не означава, че битката не могат да бъдат анализирани. По-специално, ние трябва да се запитаме: какво беше първоначалното намерение на Muwatallis когато той изпрати своя колесници в целия Orontes? Липсата на footsoldiers е разковничето. Той не е имал намерение да се бори за дълго време. Пехотата са били държани след себе си. Следователно, целта на атаката е да тече чрез разделяне номер две, че от преди, и да стигнем до лагера на врага си, колкото е възможно по-скоро. Muwatallis също са знаели, че фараонът е бил просто решат да се установят. Той не е забавяне, защото това би означавало, че египтяните да съберат с двойно броя на войските. Като се има предвид действията си, можем да предположим, че се чувства, с около 75 на сто от неприятелска армия все още маршируване на север, шансовете са със сигурност в негова полза. Въпреки това, той не се ангажира с пълна сила: допълнителни колесниците са били забравени.


В този момент има редица imponderables. Е втората група от хетееца колесници, по-малко на брой от първите, стратегически резерв или само на останалите, че Muwatallis е? Ние не знаем. Освен това, какво се е случило на разделението на Пре? Ако повечето от колесниците хетееца СПЕД бързо след египетските лагер, а след това ще се окаже, че те не се притеснява да се изтрие това разделение. Защото, ако те са, времето елемент би било загубено. От изобразително доказателства, аз трябва да се заключи, че на врага чрез разрушаване на колона маршируване на египтяните, сиянието на север, и въпреки че някои от убийството на войниците, не искаше да спре. Това беше достатъчно, за да им даде дървен чук, а целта не е да се ликвидират по-голямата част от втората дивизия. Стратегически, гол Muwatallis "остава насочено върху лагера на Рамзес.


Нападението на врага chariotry при втора дивизия за предприсъединителна се проведе на юг от Кадис. Основни Burne приеме, че тези мъже са най-много, около 2,4 км от Рамзес "camp.17 Това може да бъде пренебрегван, тъй като се основава на анализа на размера на основната войска на царя (20000 войници) ,18-полезен, обаче, му аргумент е, че врагът е Форд преминава на юг от Кадис. Това изглежда разумно, в противен случай не би могло да chariotry лесно превеждат през водите. Но ако ние твърдят, че в предната част на колесницата линия хетееца, е относително малък, защото от ширината на Форд? Повечето разбира се, на сцени от касапницата по-късно в Orontes, както и тези на атаката хетееца показват, че преминаването не беше трудно.


Броят на хетееца колесници, че лагер достигна Рамзес "също остава нерешен въпрос. Повечето разбира се, на фараона бе в състояние да изпрати някои от неговите висши служители на юг, с цел да предупреди останалите отдели на това, което беше transpiring. Всъщност, само на третата част (Птах) е изрично споменато, а състоянието на четвъртия (Сет) остава настрана. Разрешаването на разстоянията, поети от предишния исторически изследвания, един интересен въпрос е дали тези хора достига до реалните меле в Orontes или не. Една допълнителна бележка показва, че врагът сили достигат Рамзес с Хети и народите от Arzawa, Masa и Pidassa (Р 85-6). Можем ли да приемем, че в някакъв момент на врага се е организирана в четири групи? 19


И все пак те са отблъснати. Впоследствие Muwatallis изпрати друг, макар и малка, вълна от колесниците на запад, и ние трябва да Рамзес кредит за да може да отблъсне всички от тях. Това може да изглежда невъзможно. Но на фараона, с войските на първа дивизия и релефът подкрепата, оказана му от пристигането на контингенти на Na'arn, намери си ресурси, достатъчни, за да избият настъпващите колесници враг. Успехът му трябва да разчита три фактора. Първият е броят на хетееца колесници, че стигна до лагера, на второ предполагаемото унищожаване на разделение на преди, и третата възможност, че много колесници хетееца бяха още се борят срещу тези египетски войски. В действителност, един надпис облекчение отбелязва, че царят хетееца трябваше да изпрати представи някои от неговите пехотинци. Последното би са пристигнали на бойното поле, малко по-късно, отколкото по-бързо движещи се колесници, и те могат да са изтекли до само върху първичната страна на запад от Orontes.


Видът на борба изглежда са били главно въз основа на колесници. Иначе, Рамзес не са могли да отбивали атаките на своя враг. Ролята на footsoldiers на фараона и тези на Muwatallis не са описани. Тъй като облекченията показват атака на царя в колесницата, обща тема на представителства на нова война кралство, ние не може да прецени на услугата, че египетската пехота извършва в Кадис. Всичко, което ни остава е поемането на размера на двете армии, както и че се основава на доказателства за текстове (хетееца chariotry и footsoldiers teher) и вероятен размер на египетски Division (5000). Имам чувството, че всички тези цифри са отворени за въпрос.


Ако Muwatallis изпратени 2500 колесници и ако Рамзес е един и същ номер в първата си дивизия, след това, освен ако бивш бяха проведени създадени от кръвопролитие за предприсъединителна, незабавен успех на фараона има смисъл. С допълнителните 1000 колесници на противника страна, и липсата на подкрепления от третодивизионния на Птах, хетейците би трябвало цифрова предимство. Освен това, освобождаването надписи имайте предвид наличието на пехотата хетейка. Всичко на всичко, освен ако не твърдят, че втора дивизия не е избити, или че то се проведе на хетееца такса, един е изхвърлени обратно върху ролята на Na'arn в пета дивизия. Предишни египтолозите отбележи, е ключовата им присъствие, и не можем да не следват своите анализи.


Един дълъг надпис в пет версии се отнася до изобразително представителство на пристигане пехота и chariotry. Това са Na'arn, и с тях царят е в състояние да отговаря в враг. Въпреки че те може да са били уморени от маршируване, по никакъв начин не те са изчерпани. В действителност, те са готови да се бият като мъже Pickett's. За разлика от генерал Лий, Рамзес незабавно да ги използват, както и с това предимство на колесници - Предполагам, че това, което е двойно първата е - врагът беше отбито. Знаете Muwatallis има някаква идея, че Na'arn са наблизо, и така да реши да атакува египтяните, колкото е възможно по-бързо, преди тези подкрепления би могъл да влезе в игра?


Въпреки че много мастило е разлят в изследването на битката, някои детайли могат да бъдат реконструирани. Сметката на втория ден, обаче, е оставил всички в напрежение. Това е само дадени в сметката на поемата, но силно надут пустословие е непроницаем, или не на всяко използване на военния историк. Вярвам, че по-нататъшното борба се проведе, "предварително определени," така да се каже. Царят е в състояние да маршал си редици. Следователно, в зори на следващия ден двете армии изпълнени още веднъж. Даденост, че тази част на поемата е кратка, тя все пак се предвижда известна подкрепа на твърдението си, че често са се водили битки за равнините, обикновено веднага след разсъмване, с мълчаливото съгласие на двете военни лидери.


Когато ние се обръщаме към сцените на тази битка, много полезни военна информация може да бъде открит. Виждаме Na'arn пристигащи. Те са египтяните, и задръжте дългите си щитове по същия начин, както и местни хора, независимо дали на крак в колесницата. Третият мъжете в враг колесници притежават копия или Javelins. Шардана са налице действащи като охрана около Рамзес по повод, когато той нарежда хетееца скаути да бъде победена. Ясно е, че тези мъже послужи като елит охрана, чието задължение е главно за господарю господаря си. Паралелното хетееца е групата на teher войни, които заобиколена Muwatallis. Същата настройка е изваяно за лагер Рамзес "с изключение тук по-специфични детайли са превозени, дори до точката за посочване на отморят от египетските войски. В лагера на врага животни пакет са показани. Воловете на хетейците дръпнете вагони, с шест спици; магарета са натоварени с разпоредби. 20 сходство с египетските лагер е очевидно.


Завръщайки се в египетски армия, серия от значителни военни аспекти може да се отбележи. Армията на Na'arn маршируваха, както следва: първа линия, с колесници, а след това войници, а след това другата линия на колесници. Този въпрос, досега незабелязано, предоставя полезна оценка за размера на бригада. По-специално, три колесници води сила. Зад всеки от тях са две колони от десет мъже. Има така четиресет footsoldiers и дванадесет мъже от колесници, направи общ сбор от петдесет и двама души. Тази начина, по който египетски армии бяха организирани, когато маршируване, или не облекченията следват художествени лиценз? Каквото са нашите заключения, става ясно от сцените Кадис, но не и от литературния разказ за битката Магедон, че египетската войска използва продълговати squares.21


В Абидос виждаме колона от петнадесет мъже процедурата пред един chariot.22 допълнение към предната позиция е друга група от chariots.23 Ясно е, че споразумението е различно. Може ли да се предположи, че творците работи с конкретен модел, който разчита предварително определена художествена интерпретация, а не само на реалните събития? Освен това, в тези облекчения е долния ред на маршируване колесници, очевидно служи като защитна крило за footsoldiers. Но когато ние изследване на подхода на бой, системата променя. Абидос показва следното. Когато маршируване в нормален ред, обикновено двама мъже са поставени на страната, или в защита на една колесница. Но тъй като сме близо до опасната зона очаква двете footsoldiers сега са изобразени с щитове, и те са им повдигнати за защита. И накрая, има заряда на колесници, и, както може да се очаква, пехотата изчезнат, тъй като бързо движещи се превозни средства да ги изпревари. В атака също е показан от възходящата посока на конете: истинска такса в сбиване е налице.


Версия L1 в Луксор разкрива един и същи начин, но също и с contrast.24 Броят на footsoldiers Na'arn изглежда да бъде шест или седем. R1, един от вариантите Ramesseum, разполага с десет мъже между две части от колесници, но те вървят с най-малко седемдесет footsoldiers. Нейната спътник (R2), не ни помага много. Но всички сметки показват, че египетските контраатака се състои от колесници, а войниците на крак трябва да е последван скоро след това.


Точната ако е ограничен изобразително подраздели, занимаващи се с армията на Птах също са полезни за нашия анализ на египетския маршируване ред. Двама служители бързо постигане на тази дивизия, и в Абу Симбел виждаме две отделни сектори на групата. Един от тях е съставен от стрелците и други от копиеносци. Последните са идентични с маршируване Na'arn в Абидос. В една версия Луксор (L1) изоставащите райони, е водена от пет стандартни-носители и лидер разделение. Зад всички от тях са три footsoldiers преди една колесница.


Други фините контрасти между тези илюстрации показват, че много здраво и бързо правило по отношение на броя на войниците за борба с подраздел в едно подразделение е невъзможно да се определи. И все пак можем да забележите, че разлики в тактиката. Когато маршируване, например, footsoldiers са защитени от колесници. Това е най-ясно се вижда с Na'arn. Настъпващите разделение на Птах, например, е показана в една по-спокойна готовност. Защото footsoldiers и стандартни носители са начело на разделянето с разделението лидер пред тях, очевидно е, че те не очакват никаква опасност. Така че ние трябва да се разделят на тези представителства, които показват, спокойна, но внимателно март от предварително да се бори, за незабавна атака, и действителната меле.

В по прочистване на атаката хетееца не се записва. Вместо това, извънгабаритни фигура на Рамзес на колесницата си пада в хетееца домакин на колесници. Но има много допълнителни точки полезно посочва. Преди всичко е избият до Orontes. Това е най-очевидно от специфичните детайли на хетееца мъртъв в реката и фигурата на началника на luckless Алепо спасени от водите. Очевидно, Рамзес такса "бутна колесница дивизии на противника назад. Ако на пълната мощ на първата вълна на колесницата са достигнали египетските лагер аз чувствам, че това би било невъзможно. Това би отнело известно време за фараона да се възстанови от първоначалната си изненада и да се подготви войските си за борба. Но с идването на Рамзес Na'arn е на ръка допълнителна сила колесница готови за битка. Те трябва да са видели атаката на хетейците, и аз вярвам, че не много от колесниците на противника са постигнати желаните от тях цели. С други думи, на царя разделяне на Амон плюс Na'arn спират и след това сложи край на тактическо превъзходство на Muwatallis. Следователно, Muwatallis трябваше да изпрати друга вълна от колесници напред, за да проведе своите линии.


Но тази подкрепа не успя. Доказателствата за египетски успех могат да се прочетат от надписите, които придружават фигури на много хетейците. Няма съмнение, че имената и заглавията на тези мъже са били записани от военните книжниците, които придружават на царя. Enemy charioteers, както и транспортен капитани и shieldbearer са включени заедно с двама братя на Muwatallis и двама началници на teher на противника. А изпращане на разкази и "началникът на апартамент" на Muwatallis може да бъде намерена. Имайте предвид, че те всички са видни мъже, нито са просто footsoldiers. Това подобава вида на военните действия, които се проведоха в които високопоставени хора са отговорни за кръвопролитие. Можем да предположим, че след битката тези мъже са били идентифицирани, но техните имена и заглавия може само да са определени с помощта на врага. Дали този списък е изготвен с помощта на хетейците или заловени, след меле, с помощта на Muwatallis е unclear.25 Може би след следващите два дни за борба с официалния списък на мъртъв враг на двете страни е определена. Тъй като мъртъв хетейците са видни мъже, които аз не мога да не се заключи, че телата им са били разгледани, техните имена са записани, а труповете изпратени обратно в лагера на врага.


На втория ден в резултат на клане трябва да е ясно за всички. Рамзес е спечелила битката; тактиката си бяха превъзходни. От друга страна, той е принуден да се оттегли от областта, защото той не е могъл да се изтика хетейците. Загубата на стратегическата цел на кампанията, Рамзес напуснали областта като не успя да вземе Кадис. Не е чудно тогава, че на египетския владетел е бил принуден да се завърне в Азия скоро след това.



По-късно през царуването на Рамзес II, най-вероятно в третия си десетилетие като Фараона, мирни отношения между Египет и Хети е разраснал до такава степен, че дипломатически бракове се е състояла. На два пъти хетееца монарх, Hattusilis III, изпратени една от дъщерите му за египетски съда. Интензивният политически активност между двете държави могат да се прочетат на различните клиновиден таблетки, които са все още са запазени. Но в Египет, по-специално в столицата Делтата на Avaris, египетско-хетееца връзки, са прикрито. Стара археологически открития в Qantir, намиращ се точно срещу столицата на Avaris, да ни позволи да възстанови военните определянето на този североизток Делта capital.30 форми щит с хетееца мотиви изрично посочват, че е създадена има леярна за производство на тези защитни оръжия. Археолозите са заключили, че Хети се произвеждат и ремонт хетееца щитове. Това води до предположението, че са налице хетската "наемници" или служители на Avaris. Инструменти на тези чужденци са открити, по-нататъшно, доказващ, че голям сайт на Avaris-Qantir беше най-големият военен център в североизточната част. Части от колесници, като фитинги, хамути парчета, бронзови леярни, Javelins, стрелката съвети, кон бита, къси мечове, снаряд съвети, скалите на палта на електронна поща и дори конюшни посочва войнствен характер на капитала. Голяма част от огромното сгради точка на колесница гарнизон, които са съдържали натоварване (или обучение) съд, прилежащи цехове, конюшни и конете. Изчислено е, че най-малко 350 коня са могли да бъдат настанени. Но дали това е направено, за контингенти в рамките на целия египетски армия, или само за чужденците, трябва да остане отворен въпрос. Нито един от по-късно освобождаване на битка Merenptah или Рамзес III точка за всяко хетееца сектор на местната военна машина.








Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моят списък с блогове

Последователи