четвъртък, 14 януари 2010 г.

тайната на крещящата мумия

През 1881 г. в Египет, в долината Дейр ел Бахри, разположена 300 мили южно от столицата Кайро, била открита уникална гробница. Скрити от света векове наред, там лежали останките на няколко от най-великите египетски фараони - Рамзес Велики, Сет I и Тутмос III. Заедно с тях обаче имало и една странна мумия, която значително се различавала от останалите - тя лежала в обикновен, не украсен саркофаг, на който не пишело името на покойника. А самият мъртвец, кой знае защо, бил загърнат в кожа на овца или коза - ритуално нечист обект за древните египтяни.
Въпреки че той бил погребан в бляскава компания, останал безименен, което според древните поверия го осъждало на вечно проклятие и забвение, понеже древните египтяни смятали, че името на човека е своеобразна парола за входа към задгробния свят. Освен това неговите ръце и крака били така здраво завързани, че белезите от въжето останали даже върху костите.
Аутопсията, извършена от лекари през 1886 г., не успяла да разкрие загадката на тази толкова странна смърт. Според Даниел Фуке, един от медиците, взели участие в това изследване, неизвестният мъж е бил отровен.
Даже съпоставянето на всички тези факти с исторически документи позволявало на специалистите само да гадаят. Според някои от учените, "Човекът Е" (така го наричали) бил синът предател на фараон Рамзес III (управлявал от 1184 до 1153 г. пр.н.е.), който е взел участие в преврат с цел отстраняване на своя баща от власт и възкачване на престола. Други били на мнение, че това е бил египетски владетел, който починал в странство и бил върнат в родината, за да бъде погребан. Някои смятат, че нетрадиционният начин на неговото мумифициране показва, че той въобще не е бил египтянин, а представител на съперничащата династия на Хетите, който починал на египетска земя.
Изглеждало, че самоличност на "Човека Е" ще остане тайна, но...
Днес, близо 130 години след откриването на мистериозната мумия, международен екип учени решил да се възползва от чудесата на съвременните съдебномедицински методи за разрешаване на древната загадка.
Изполвайки съвременни технологии включително компютърна томография и реконструкция на лицето с помощта на рентген, специалистите успели да разкрият кой е човекът, погребан безименен заедно с фараоните. Всичко това било направено под бдителното око на телевизионен екип на британската телевизия Five, която работи над серия документални филми за някои от най-великите египетски тайни.
Новите данни свидетелстват, че "Човекът E" действително е принц Пентаур, най-големият син на Рамзес III и царица Тейе. Доктор Сюзан Редфорд, египтолог от университета в американския щат Пенсилвания, посочва, че древен папирус разказва подробности за заговора на Тейе, която желаела да свали Рамзес III от трона в полза на своя син, който не бил официално обявен за наследник. Конспирацията, оказва се, е била подкрепена от много висши сановници, които са смятали, че Пентаур е законният наследник на трона.
"Папирусът разказва, че заговорът е бил много бързо разкрит, а неговите участници осъдени на смърт - посочва доктор Редфорд. - С изключение на Пентаур. Може би заради царския му статут на него му е било разрешено да се самоубие." Почти сигурно е, че той е направил именно това, като е изпил отрова, смята Редфорд.
Новият анализ на състоянието на ставите и зъбите на "Човека Е" опровергава и досегашната теория за неговата възраст в момента на смъртта му - Фуке смятал, че той е на малко повече от 20 години, твърде млад, за да е Пентаур. Съвременните учени обаче доказали, че починалият е на около 40 години, което напълно отговаря на възрастта на сина на Рамзес III.
Пълната реконструкция на неговото лице разкрива, че "Човекът Е" е бил силен и красив.
Има, разбира се, и аномалии - например овчата кожа, в която е била загърната мумията, и нестандартният начин на погребение. Но ако става дума за син предател, защо пък не.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моят списък с блогове

Последователи